Đumbir: svojstva i recepti

Već tisućama godina đumbir se na Istoku upotrebljava kao lijek. Pokreće životnu energiju, blagotvorno utječe na probavu, stimulira imunosni sustav... Kušajte ga u kreativnim receptima koje smo pripremili za vas

Neugledan, a veoma ljekovit

Smeđ, korjenast i grbav, đumbir se na prvi pogled čini kao prilično neugledna biljka. No taj azijski rizom (gomoljasti korijen) svrstava se među najsvestranije i najljekovitije namirnice na svijetu. Dolazi iz jugoistočne Azije, gdje je tisućama godina bio na cijeni zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava. Nakon što su ga drevni Rimljani uvezli iz Kine u Europu prije gotovo dvije tisuće godina, postao je popularan u mediteranskim zemljama, a nakon srednjeg vijeka njegova se upotreba proširila i na druge europske zemlje.

Aromatičan i ljutkast, đumbir se jednako dobro uklapa i u slane i u slatke recepte. Već mala količina đumbira dovoljna je da se od njega napravi ljekoviti čaj, a od njega se pripremaju i iscjeljujući oblozi za tijelo koji pospješuju eliminaciju nakupljene sluzi u organizmu te tako pomažu u borbi protiv alergija i drugih problema dišnog sustava. 

Osim toga, đumbir je izvrstan i u liječenja probavnih tegoba:
istraživanja su pokazala da opušta i smiruje probavni trakt, smanjuje nadutost te pomaže kod mučnina i povraćanja u trudnoći. Uspješno uklanja simptome morske bolesti i mučninu uzrokovanu kretanjem. Djeluje i protuupalno pa je veoma koristan za ljude oboljele od reumatoidnog artritisa i osteoartritisa. Ako sve to nije dovoljno, novija istraživanja pokazuju da glavni aktivni sastojak đumbira možda može spriječiti rast stanica raka debelog crijeva te uništiti stanice raka jajnika. 

Budući da potiče kretanje ustajale energije,
grije organizam i potiče znojenje, đumbir vam u proljeće može pomoći u jačanju imunosnog sustava, uklanjanju proljetnog umora i detoksikaciji organizma. Kako biste iskoristiti njegova ljekovita svojstva, jednostavno ga uklopite u svakodnevni jelovnik.

đumbirRECEPTI

Juha za bolji osjećaj (za 4 osobe)

SASTOJCI:
1 l vode
4 sušene shitake gljive
traka kombu alge
20 dag mlade mrkve
10 dag korabice
2 mlada luka
3 žlice svježeg đumbira, sitno nasjeckanog
3 žlice maslinova ulja
2 žlice tamari umaka
Stavite u kipuću vodu kombu alge i shitake gljive, kuhajte 10 minuta pa izvadite iz vode. Gljivama odstranite peteljku, a klobuke narežite na rezance. Mrkvu i korabu narežite na kockice. Na maslinovom ulju prepržite đumbir, dodajte mrkvu, korabu i gljive. Prelijte toplim temeljcem od gljiva. Juhu kuhajte 15 minuta, a zatim dodajte tamari umak. Prokuhajte još dvije minute. Ukrasite nasjeckanim mladim lukom.

đumbirChutney od rajčica s đumbirom

(za 4 osobe)
SASTOJCI:
konzerva narezanih pelata
3 žlice svježeg đumbira, sitno nasjeckanog
3 žlice maslinova ulja
2 žlice smeđeg šećera
2 prstohvata soli
papar po želji

Na toplo maslinovo ulje stavite pelate, dodajte sol i kuhajte dvadesetak minuta. Dodajte smeđi šećer i nastavite kuhati bez poklopca. Kada tekućina ispari i umak postane gust, dodajte nasjeckani đumbir. Neka prokuha 1-2 minute. Po želji možete dodati crnog papra.

Željka Fordren Jambrešić

Ostali članci