Uskrsna šunka u kruhu od raženog brašna

Tradicionalnu uskrsnu šunku možete ispeći i u kruhu od raženog brašna koje podiže hranjivu vrijednost jela te obogaćuje njegov okus...

1 šunka (lopatica, u komadu)
500 g brašna (250 g raženog brašna i 250 g pšeničnog brašna)
1 žličica soli
30 g kvasca
300 ml mlake vode
50 ml ulja
1 jaje za premazivanje

Šunku skuhajte u slanoj vodi i ogulite joj koru. U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Kvasac rastopite u 300 ml mlake vode, a zatim dodajte ulje. Ulijte tu mješavinu u brašno pa zamijesite mekano tijesto koje neće biti ljepljivo. Prekrijte tijesto kuhinjskom krpom pa ga stavite na toplo mjesto da se diže.

Istresite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu. Razvaljajte ga na debljinu oko 2 cm i širinu koja odgovara duploj veličini šunke (kako biste tijesto mogli obložiti oko šunke). Omotajte tijesto oko šunke, položite u lim obložen papirom za pečenje pa ostavite da se diže još pola sata. Pećnicu unaprijed zagrijte na 210 °C.

Tijesto uz pomoć kista premažite razmućenim jajem. Pecite šunku oko 20 minuta dok  tijesto ne poprimi zlatnu boju.

Izvor: Kuhaj.hr 

Preporučujemo

Ostali članci