Sirup od marelica

Ove je godine urod marelica ugodno iznenadio – malo tog obilja pohranite i u obliku voćnog sirupa koji je odličan ne samo u različitim napitcima nego i kao točka na i brojnih finih slastica

1 kg marelica

250 ml vode

300 g svijetlog sirovog šećera

po želji prstohvat mljevenih klinčića ili šafrana

 

Marelice dobro operite pa uklonite koštice i bilo kakva oštećenja. Narežite ih na kockice, stavite u širok lonac i prelijte vodom. Kuhajte dok sasvim ne omekšaju i pritom često miješajte kako ne bi zagorjele. Lonac maknite s vatre pa smjesu protisnite kroz cjedilo ili pasirku. Vratite na vatru, dodajte šećer, po želji i začine, pa kuhajte dok ne zakipi, a šećer se rastopi. Potom kuhajte još nekoliko minuta pa sirup ulijte u čiste sterilizirane staklenke. Dobro zatvorite i ostavite da se ohladi. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu, a nakon otvaranja staklenke u hladnjaku.

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensaklub.hr

Preporučujemo

Ostali članci