Grieskoch ili koh od griza

Starinski recepti obično su vrlo jednostavni, a svaka je slastica pravo slavlje

2 dl mlijeka
4 žlice instant pšenične krupice (griz)
žličica maslaca
vanilin šećer
4 jaja
1/2 žličice soli
2 žlice šećera
sok od malina za preljev
U mlijeko dodajte šećer, sol i maslac pa zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne postane vruće. Dodajte griz, smanjite vatru i lagano miješajte dok se ne zgusne.
Kad se griz zgusne, sklonite ga s vatre i ostavite da se ohladi. Pjenasto umutite žumanjke i vanilin šećer pa ih umiješajte u griz.
U drugoj posudi dobro istucite bjelanjke pa snijeg ručno umiješajte u smjesu griza i žumanjaka. Sve to izlijte u manji lim koji ste prethodno dobro namazali maslacem i lagano pobrašnili. Pecite na 180 stupnjeva dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Grieskoch se obično jede preliven sokom od malina.

Domagoj Frisch

Ostali članci

  • slatko i neodoljivo

    Marmelada od brusnice

    Za klasične, ali i egzotičnije varijante - recimo odlično ide uz pileće…

  • slatko i neodoljivo

    Recepti s rabarbarom

    Ova neobična biljka do sada je bila rijedak gost trpeza našeg podneblja.…

  • slatko i neodoljivo

    Krokant od rižina slada

    Jedan minimalistički desert s maksimalno dobrim sastojcima. Možda vam alge…

  • slatko i neodoljivo

    Keksi od pira

    Pir se preporučuje osjetljivima na pšenicu jer sadrži slabiju vrstu…