Grieskoch ili koh od griza

Starinski recepti obično su vrlo jednostavni, a svaka je slastica pravo slavlje

2 dl mlijeka
4 žlice instant pšenične krupice (griz)
žličica maslaca
vanilin šećer
4 jaja
1/2 žličice soli
2 žlice šećera
sok od malina za preljev
U mlijeko dodajte šećer, sol i maslac pa zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne postane vruće. Dodajte griz, smanjite vatru i lagano miješajte dok se ne zgusne.
Kad se griz zgusne, sklonite ga s vatre i ostavite da se ohladi. Pjenasto umutite žumanjke i vanilin šećer pa ih umiješajte u griz.
U drugoj posudi dobro istucite bjelanjke pa snijeg ručno umiješajte u smjesu griza i žumanjaka. Sve to izlijte u manji lim koji ste prethodno dobro namazali maslacem i lagano pobrašnili. Pecite na 180 stupnjeva dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Grieskoch se obično jede preliven sokom od malina.

Domagoj Frisch

Ostali članci

  • slatko i neodoljivo

    Džem od jagoda i cvjetova bazge

    Okusi jagoda i bazge skladno se dopunjuju u ovom džemu koji će vas još…

  • slatko i neodoljivo

    Kako napraviti veganski šlag

    Vrijeme je jagoda sa šlagom – ako ne konzumirate namirnice životinjskog…

  • slatko i neodoljivo

    Crumble s jabukama

    Za Sensu recept otkriva chef Ivan Simončić iz zagrebačkog hotela ARCOTEL…

  • slatko i neodoljivo

    Kolač od mrkve

    Za Sensu recept otkriva chef Ivan Simončić iz zagrebačkog hotela ARCOTEL…