Salata: dodaci koji joj daju super okus

Od salate možete napraviti ukusno glavno jelo, a dodaci će joj dati jedinstven okus, potaknuti apsorbiranje željeza iz zelenih listova, dodati vitamine, antioksidanse... Evo koji su dodaci najbolji u salati

Salata kao glavno jelo ili samo salata

Osnova su zeleni listovi, a zatim dodajte boje po želji i ukusu. Ako salatu jedete kao glavno jelo, onda je u nju poželjno ubaciti i proteine kako biste utažili glad i ojačali mišiće. To mogu biti komadići preprženih pilećih prsa, tanki rezanci prženog bifteka, tvrdo kuhana jaja, tuna ili losos. Ako salatu obogatite komadićima mozzarelle, tofuom, feta sirom ili nekim tvrdim sirom, dobit ćete ukusan vegetarijanski obrok.

Može i s ugljikohidratima. Dodajući kuhanu rižu, tjesteninu, kus kus ili komadiće preprženog kruha, pojest ćete obrok koji će vam brzo dati osjećaj sitosti, ali i energiju koja u organizmu polako izgara.

Umjesto gotovih dresinga, napravite ih sami. Umjesto vinskog ili alkoholnog octa, možete dodati sok od limuna ili limete, a pokušajte i s uljem od avokada ili makadamije (ima ih u velikim trgovačkim centrima). Ako u salatu stavljate šumsko voće, uz njega odlično paše balzamični ocat, dok će sok od naranče potaknuti apsorpciju željeza iz zelenih listova. Evo što još sve možete ubaciti u salatu:

Pospete li salatu različitim sjemenkama ili orašastim voćem, niste samo obogatili okus, nego i povećali unos proteina, vitamina E, nezasićenih masti, esencijalnih masnih kiselina, flavonoida i vlakana. Evo što vegetarijanci dodaju u salate: sjeckane lješnjake, orahe, pistacije, soju, sezam, sjemenke suncokreta i buče, indijske oraščiće...

Sitno narezana čili papričica potaknut će usporeni metabolizam, osnažiti imunološki sustav, obogatiti organizam vtaminom C i E, folnom kiselinom i betakarotenom.

Kombinacija metvice i soka od limete stimulira apetit, osvježava i čisti organizam te štiti od dehidratacije.

Narežete li u salatu kriške limunastog voća, crvenog ili žutog grejpa, naranče, mandarina, povećat ćete apsorpciju željeza i vitamina c iz zelenih listova povrća.

Ako u salatu dodate komadiće ribe, osigurat ćete organizmu važne omega-3masne  kiseline koje će reducirati simptome artritisa, astme, psorijaze, a usporit će i nakupljanje kolesterola na stijenkama krvnih žila, što umanjuje rizik od srčanog udara.

Šaka sočnog šumskog voća poput ribiza, borovnica, malina, kupina ili čak jagoda opskrbit će organizam dodatnim vitaminima, antioksidansima i vlaknima.

 

 

 

Višnja Ogrizović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensaklub.hr

Ostali članci