Zimska juha od luka

10 glavica luka
3 češnja češnjaka
žličica suhog timijana
prstohvat origana
maslinovo ulje
sol
crni papar
6 šalica temeljca od povrća
2 dl crnog vina
2 žlice tamarija
integralni kruh
dimljeni tofu

Na maslinovom ulju pirjajte luk narezan na tanke polumjesece, usitnjen češnjak i začine dok luk ne poprimi smeđu boju. Zalijte vinom i kuhajte nekoliko minuta, a zatim temeljcem i kuhajte još 40-ak minuta. Potkraj ubacite tamari, sol i papar. Kockice kruha pospite maslinovim uljem, posolite i u pećnici pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva, povremeno miješajući. Juhu poslužite s kockicama kruha i naribanim dimljenim tofuom.

Tvrtko Šakota

Ostali članci

  • recepti za juhe

    Marokanska juha od leće

    Ponekad nismo svjesni kakvu čaroliju može napraviti naoko obična namirnica…

  • recepti za juhe

    Jesenska juha s grahom

    Fina juha od graha s tajnim sastojkom - bundevom, kraljicom jesenskih…

  • recepti za juhe

    Krem juha od bundeve

    Jedan od najraskošnijih jesenskih plodova zaslužuje posebnu pozornost…

  • recepti za juhe

    Istarska mineštrina

    Recept naše suradnice Dunje Gulin iz njene veganske kuharice The Vegan…