Zimska juha od luka

10 glavica luka
3 češnja češnjaka
žličica suhog timijana
prstohvat origana
maslinovo ulje
sol
crni papar
6 šalica temeljca od povrća
2 dl crnog vina
2 žlice tamarija
integralni kruh
dimljeni tofu

Na maslinovom ulju pirjajte luk narezan na tanke polumjesece, usitnjen češnjak i začine dok luk ne poprimi smeđu boju. Zalijte vinom i kuhajte nekoliko minuta, a zatim temeljcem i kuhajte još 40-ak minuta. Potkraj ubacite tamari, sol i papar. Kockice kruha pospite maslinovim uljem, posolite i u pećnici pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva, povremeno miješajući. Juhu poslužite s kockicama kruha i naribanim dimljenim tofuom.

Tvrtko Šakota

Ostali članci

  • recepti za juhe

    Kremasta juha od cvjetače

    Zlatan Petković, šef kuhinje restorana Zrno bio bistro u Zagrebu, otkriva…

  • recepti za juhe

    Ljekovita juha od mrkve

    Hrana je lijek i te kako vrijedi za ovu juhu začinjenu ljekovitom…

  • recepti za juhe

    Krem juha od mrkve

    Za Sensu recept otkriva chef Ivan Simončić iz zagrebačkog hotela ARCOTEL…

  • recepti za juhe

    Juha od "ostataka" rotkvica

    Ništa se ne baca: kad kupite svežnjić rotkvica, odmah odvojite listove – i…