Tropsko voće: upute za kupnju i recepti

Najzdravije je sezonsko voće, no dok čekamo prve slatke jagode, trešnje ili maline, najbolje je posegnuti za voćem koje ne pripada godišnjem dobu, već geografskoj zoni. Otkrivamo vam što sve spada u tropsko voće, kako prepoznati da je dobro i zrelo i uz što ga jesti...

Neki plodovi traže vječnu prisutnost sunca koje od njih čini rasadnike zdravlja. Takvo je tropsko i suptropsko voće koje se u našim trgovinama može pronaći u svako godišnje doba. Stiže iz dalekih egzotičnih krajeva, ali neke kulture uspijevaju i na našem području. Ne zaobilazite ih samo zato što ih ne vidite u susjednom vrtu. Iako je putovalo dugo, ono je vrijedan izvor vitamina i okusa koji podsjećaju na ljeto.

Ananas - dvorski zalogaj

Bogat vitaminom C, dugo je bio povlastica kraljevskih dvora nakon što su propali pokušaji da ga se uzgoji u netropskoj klimi. Ananas sadrži bromelin, enzim koji razgrađuje proteine i tako pomaže u procesu probave. Pod utjecajem topline gubi se njegov učinak, tako da je najbolje ananas jesti svjež. A takav je onaj koji, kad ga pomirišete na donjoj strani, ne smije imati kiselkast, već sladak miris.

Ananas nakon berbe više ne dozrijeva, pa će onaj kupljen nezreo takav i ostati. Okus mu slaže se s rumom, cimetom i đumbirom, a komadiće ananasa poslužite uz pečenu tunu ili losos. Ako ga želite iskoristiti kod pripravljanja deserta, popržite ga na tavi s javorovim sirupom i prelijte palačinke. U 100 g svježeg ananasa nalazi se 48 kalorija.

Papaja - voće anđela

U našim supermarketima prodaje se havajski tip papaje. Zreli plod ima žutu koru i meso boje lososa. Drugi rasprostranjeni tip papaje je meksički, koji zovu i zlatna papaja. Ako u trgovini naiđete na zelenu, nezrelu papaju, nemojte je zaobići jer će za nekoliko dana na sobnoj temperaturi dozreti. Bogata je vodom i ugljikohidratima, a ima i nekoliko puta više vitamina C od naranče. Kažu da ju je Kolumbo, okusivši je, nazvao voćem anđela.

Bogata je vitaminima, antioksidansima i kalijem, a u 100 g ploda nalazi se samo 50 kalorija pa je dobar izbor za one koji drže dijetu. Još jedna vrijedna tvar koju sadržava je papain, enzim sličan bromelinu iz ananasa, koji potiče probavu. U sredini ploda je sitno crno okruglasto sjemenje koje služi kao začin sličan papru. Ako vam pri ruci nije zrela papaja, nabavite sušenu, najčešće u obliku listića ili kockica. Od papaje se rade pekmezi, nadjevi za kolače, a za slatkast okus dodajte je kuhanoj riži.

Mango - prijatelj žena

Mango je bogat vitaminima A, C i E, vlaknima i betakarotenom. Regulira probavu, a preporučuju ga ženama za vrijeme menstruacije jer je bogat željezom i služi kao prirodni lijek protiv anemije. Što je meso manga tamnije, veća je koncentracija vitamina A. Kora zrelog manga, ovisno o vrsti, varira od žute do crvene boje. Mango je slatkastog okusa, uspoređuju ga s mješavinom ananasa i breskve. Pod pritiskom treba biti mekan.

Pasirano meso upotrebljava se za deserte poput panacote, creme de brule, a poslužuje se i uz rakove i piletinu. Od manga pripremite umak i poslužite ga uz škampe i jastog. Mango narežite na kockice, prelijete ga s malo octa, soka od limuna i naranče. Po želji začinite solju, šećerom i čilijem u prahu.

tropsko voćeGuava - vitaminska kraljica

Sa 184 mg vitamina C u 100 grama ploda, dvostruko premašuje vrijednost hvaljenog kivija kad je u pitanju najrazvikaniji vitamin. Guava je bogata kalcijem, kalijem, vitaminom A i biljnim vlaknima, a njezina konzumacija smanjuje trigliceride u krvi, krvni tlak, a povisuje razinu dobrog kolesterola. Jestiv je cijeli plod – meso, koža i sjemenke. Ipak, većina jede samo meso zbog gorka okusa kože i tvrdoće sjemenki. Okus guave uspoređuju s mješavinom kruške i jagode.

Od guave se mogu pripremati sirupi, sokovi, marmelade, različite slastice, a može se i sušiti te na taj način konzervirati i sačuvati njezina vrijednost. Polovice guave očistite od sjemenki i napunite mješavinom nasjeckanih maslina, luka i gljiva pirjanih na ulju i začinjenih s malo soli i papra. Stavite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena dok ne omekšaju.

Kokos - nasmiješeno lice

Kremasto bjelkasto kokosovo meso bogato je zasićenim masnim kiselinama koje podižu kolesterol u krvi. Ponekad i nije najzdravija varijanta za one koji imaju problema s kilogramima. Ipak, bogat je kalijem, fosforom, magnezijem, a ima i željeza i cinka.

Svoje ime duguje portugalskoj riječi coco, što znači nasmiješeno lice. Tekućina koja se nalazi u orahu kokosa često se pogrešno naziva kokosovim mlijekom. Ono se proizvodi obradom mesa. U trgovačkim lancima možete ga pronaći narezanog na kockice.

Kivano - rogata dinja

Riječ Kiwano zapravo je zaštićeni naziv firme Prinut Inc. s Novoga Zelanda, gdje se komercijalno uzgaja od 80-ih godina. Inače je podrijetlom iz Afrike, gdje je dobio naziv afrička rogata dinja. Zbog neobična izgleda, narančaste kore sa šiljcima, koristi se kao dekoracija. Bogat je mineralima, ugljikohidratima i vitaminom C pa ga još nazivaju i zlatnom narančom. Okus mu je kombinacija banane i limuna.

Ne čuva se u hladnjaku, već na sobnoj temperaturi. Može se jesti sam ili u kombinaciji s drugim voćem, sirom, sladoledom ili pudinzima. Kivano se uzgaja i u Hrvatskoj, na poljima nedaleko od Garešnice, a 2005. godine proglašen je najboljim u Europi.

Avokado - aligatorska kruška

Stavlja se u sendviče jer njegov okus uspoređuju s majonezom, a početkom stoljeća europski su ga mornari mazali na kruh kao zamjenu za maslac. Nazivaju ga i aligatorska kruška zbog grube tamnozelene kore i oblika. Zreli plod je mekan pod prstima, a meso žućkasto. Brzo potamni pa ga je najbolje pojesti čim ga otvorite. Bogat je vitaminom A, E, B6 i nezasićenim masnim kiselinama. Kaloričan je pa ga treba jesti umjereno.

Avokado štiti od raka dojke i prostate zahvaljujući velikom udjelu karotenoida luteina i vitamina E. Dozrijeva i na sobnoj temperaturi pa ne šteti ako kupite tvrdi. Pripremite jedan od poznatijih umaka meksičke kuhinje guacamole. Izmiješajte avokado, komadiće zrele rajčice, luka, čili papričice i listove korijandra ili peršina s malo soli, papra i limunova soka. Poslužite ga uz tortilje.

Kristina Ivčić

Ostali članci