Možemo li pretjerati s unosom vitamina C?

U sezoni prehlada i gripa vitamin C je broj jedan u obrani organizma od virusnih i bakterijskih infekcija, no i u njegovoj konzumaciji putem povrća, voća i dodataka prehrani treba imati mjeru...

U svemu treba imati mjeru pa tako i unosu vitamina, ma koliko potrebni i korisni bili za normalno funkcioniranje našega organizma i jačanje njegovih obrambenih kapaciteta. U vremenu kada su aktualne gripa i prehlade, unosimo više nego tijekom ostatka godine vitamin C (askorbinska kiselina) preko hrane i dodataka hrani – voća i povrća te tableta kako bi naš imunitet ojačao te tijelo povećalo otpornost prema virusnim i bakterijskim infekcijama.

Brojne blagodati

Vitamin C blagotvorno djeluje i na mnoge druge procese i stanja u organizmu – pospješuje regeneraciju tkiva, kostiju i krvnih žila, apsorpciju željeza i kalcija, veliki je saveznik u borbi protiv alergija…

Iako neki tvrde da je pretjerati u konzumaciji ovako moćnog sastojka nemoguće, neka istraživanja govore da i ovdje neumjerenost može imati štetne posljedice. Iako se vitamin C rastapa u vodi te se višak izlučuje putem urina i njemački liječnik Klaus Scheffer smatra kako s njegovim unosom ne treba pretjerivati, naročito ne s dijetetskim proizvodima askorbinske kiseline.

Koja je preporučena doza

Smatra kako dnevna doza ovoga moćnoga vitamina, esencijalnog za naše zdravlje, ipak ne bi trebala biti veća od 100 miligrama dnevno (tablete i kapsule znaju imati i do 2000 mg) i da bismo ga prvenstveno trebali unositi konzumacijom svježih namirnica – voća i povrća poput brokule, limuna, aronije, naranče, šipka, kiselog zelja…

Liječnik tvrdi kako predoziranje ovim vitaminom može izazvati nesanicu, glavobolju, gastrointestinalne smetnje – grčeve u želudcu, mučnine, povraćanje i proljev ali i nanijeti štetu našim bubrezima stvarajući kamenac. Dr. Scheffer preporučuje uravnotežen unos namirnica bogatim vitaminom C tijekom cijeloga dana.

Izvor: sretna.story.hr

Iva Ćurić

Ostali članci