Integralni kruh

Recept našeg osobnog kuhara Joška Baće ima i malu tajnu kuhara, želite li da kruh ima velike rupe, premijesite ga samo jednom

1/2 l vode

žlica soli

70 dag integralnog brašna

svježi kvasac

šalica sušenog ružmarina

šalica sušenog origana

šalica maslinova ulja

Integralno, pšenično, neprosijano brašno pomiješajte sa žlicom soli, dodajte maslinovo ulje. Napravite rupu u sredini i dodajte kvasac rastopljen u malo tople vode. Zamijesite, prekrijte krpom i pustite da se tijesto počne dizati. Kad se tijesto počelo dizati, umijesite ružmarin i origano. Premijesite, prekrijte krpom i stavite na toplo.

Ako želite da vam kruh ima velike rupe, tijekom dizanja ga premijesite samo jedanput. Ako želite da tijesto bude kompaktnije, premijesite ga dva-tri puta. Kad tijesto mijesite, pazite da ga ne izmučite. Izgnječite ga na brzinu, sedam-osam puta. Dignuto tijesto stavite u namašćeni kalup, zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite dok kora ne otvrdne i potamni.

Joško Baće

Ostali članci